VNSG FOCUS ON

''Succes moet je managen''

Met autocoureur Jan Lammers ging op 17 april VNSG FOCUS ON van start in het Louwman Museum in Den Haag. Alle belangrijke SAP-ontwikkelingen van vandaag en (over)morgen kwamen aan bod. Alle focusgroepen waren vertegenwoordigd en een bataljon aan sprekers inspireerde de bezoekers met nieuwe inzichten. De turbulentie was voelbaar. Van S/4HANA naar ChatGPT en terug. 


Jan Lammers won in 1988 voor Jaguar de 24 uur van Le Mans. Als openingsspreker van het seminar VNSG FOCUS ON brak hij een lans voor teamwork. De grote zaal in het Louwman Museum was tot de laatste plaats bezet en de bezoekers hingen aan zijn lippen want ‘Jantje’ Lammers kan, weliswaar verbaal, nog steeds gas geven: “Le Mans kun je in je eentje verliezen door een fout maar niet in je eentje winnen. Dat doe je met het hele team. Succes moet je managen. Als jullie succes hebben, deel dat dan met de hele organisatie.”

Na de keynote van Lammers was het een dag lang SAP wat de klok sloeg. Van S/4HANA-migratie bij LAPP tot HR-processen stroomlijnen met SuccesFactors bij Ampleon. Van groene supply chains tot duurzaam beton. Van de reis naar de intelligent enterprise bij de NS tot de inzet van SAP Analytics Cloud bij Enexis. Voor het eerst na de coronastop werd er weer zo breed geconfereerd met ‘echte mensen’. En dat was misschien wel de grootste winst volgens Carl Maas van standhouder Celonis: “De contacten die je online opbouwt, verdampen toch sneller.”

Intelligent enterprise
S/4HANA is nog steeds een van de belangrijkste dossiers van SAP. Op de congresvloer werd er veel over gesproken. Iedere SAP-manager weet dat SAP ECC-support eindigt in 2027. Maar het lijkt erop dat de meerderheid nog lang niet ‘over’ is en er nog lang niet klaar voor is. Dat zou de komende twee jaar moeten gebeuren. Volgens Bart van Brakel, SAP Business Consultant bij T-Systems Nederland, kunnen daar problemen ontstaan door de beperkte resources en beperkte kennis van verantwoord migreren. Ook ontbreekt het volgens Van Brakel aan inzicht in de mogelijkheden van SAP BTP. Hoe ga je het dan in vredesnaam aanpakken? “Veel IT-experts zien er als een berg tegenop.”

Van Brakel heeft het einddoel voor zijn klanten duidelijk voor ogen: optimaliseren en waarde creëren. T-Systems begeleidt hen bij alle aspecten van de reis: design, planning, voorbereiding, optimalisatie en hosting. Uiteindelijk moet er een composable network architecture staan, zo stelt Van Brakel, een architectuur die door de klant zelf te modelleren is en waarvan “de volle potentie” benut kan worden.

Toegegeven: het is best complexe materie. Complex maar ook enerverend, zoals bleek in de sessies die plaatsvonden in de kleinere zalen van het Louwman Museum. Zo gaf Stan Jilesen van de NS een presentatie over zijn reis naar de intelligent enterprise. De NS heeft de afgelopen jaren een enorme transformatie doorgemaakt. (Je zou ook kunnen zeggen: een deuk opgelopen.) De effecten van de coronaperiode gaven een aanzet naar een nieuw besturingsmodel met een meer centrale aansturing. Jilisen belichtte de belangrijkste veranderingen: centralisatie van bedrijfsprocessen op het gebied van finance en procurement, een nieuw IT-landschap (met S/4HANA, Ariba, Mercell en Group Reporting) en toepassing van nieuwe technologieën zoals process mining en robotic process automation (RPA).  

Sjakie en de Chocoladefabriek
Over nieuwe technologie gesproken: wat te denken van ChatGPT? Voor de SAP-wereld is dat een belangrijke ontwikkeling. De veel besproken digitale assistent houdt de gemoederen bezig. Alle dagbladen en vakmedia schrijven erover. Ook SAP heeft plannen. Het lijkt eerder een geïntegreerde oplossing te worden dan een open chatbot maar dat de nieuwe technologie ook in de SAP-wereld benut moet gaan worden, lijkt nu al duidelijk. Het wordt ‘Conversational UX’ genoemd en valt onder SAP Fiori.

De discussie rond het onderwerp bracht de belangrijkste bottleneck van deze nieuwe technologie aan het licht: hoe ‘feitelijk juist’ is het antwoord op de vraag die wordt gesteld? En hoe ‘praktisch toepasbaar’? Een van de bezoekers zei het treffend: “Mijn zoontje had Sjakie en de Chocoladefabriek gelezen en moest een samenvatting van 200 woorden maken. Dat hebben we ChatGPT laten doen. Nou, dan krijg je een veel te lange tekst met hele moeilijke woorden. Met verfijning van de zoekopdrachten is het wel gelukt trouwens.” U begrijpt dat het nog ietsje ingewikkelder wordt zodra er echt moeilijke vragen worden gesteld.

We spreken Carl Maas, Country Manager Benelux van Celonis, marktleider in process mining. En dan lijkt het geld zomaar ineens op straat te liggen. Maas licht toe hoe Celonis verspillingen opspoort in het order to cash-proces: “We krijgen veel vragen van CFO’s over dubbele en late betalingen in hun proces en over producten die worden geshipt zonder dat er überhaupt een factuur uit gaat. Wij helpen hen bij de analyse van hun clouddata rond tijdbesteding, geld, inkooporders, etc. We kijken hoe hun processen zijn ontworpen en waar het geld wegloopt. We vinden de geitenpaadjes. Afhankelijk van de omzet van een bedrijf kunnen de besparingen oplopen tot wel 100 miljoen euro door opsporen van verspillingen. En voorkomen daarvan! Het is een gesloten feedbackloop.”     

Camper op zonnekracht
Klantervaringen uitwisselen, dat is waar de VNSG goed in is. Ervaringen die je niet op internet vindt maar die 1-op-1 gedeeld worden tijdens een beurs of event. Die uitwisseling vond tijdens VNSG FOCUS ON vooral plaats in de grote hal, waar SAP-specialisten van divers pluimage de laatste nieuwtjes deelden. Over de theorie achter Industry 4.0. Over hoe SAP zich onderscheidt op AWS vanuit innovatieperspectief. Over de voor- en nadelen van automation in het dagelijks beheer van SAP in de cloud. Over versnellen van het testproces. Over de digitale transformatie an sich.

En na een lange dag uitwisselen van informatie was er nog tijd voor een rondleiding door het museum. Codewoord: verkneukelen. Spyker, Benz, Bambino, Bugatti, Lamborghini, Duesenberg, DAF. Van 1886 (Benz Patent Motor Car) tot 2019 (Toyota TS050 Hybrid). Het Louwman Museum is een warm bad voor de ware autoliefhebber.  Zo bekeken was het Solar Team Eindhoven een waardige afsluiter van een geslaagd evenement. Dit multidisciplinaire studententeam liet zien dat rijden op zonne-energie geen droom meer is. Het solar team zet zich in voor verduurzaming van mobiliteit door middel van zonnepaneel-technologie en bouwde een hele reeks Stella-zonneauto’s. De meest recente versie is de Stella Vita, een camper die volledig rijdt op de kracht van de zon. Die kracht hebben we allemaal nodig. Om successen te boeken en te delen met… het hele team.

Sponsors